Achillespeesontsteking, verschijnselen en stadium peesontsteking

Wat zijn de verschijnselen van een achillespeesontsteking? Hoe herkent u een achillespeestendinose of tendinitis? Hoe weet u in welk stadium de peesontsteking is? Want als u weet wat er aan de hand is, kan u er actie op ondernemen!

In beide gevallen wordt de pees op de overbelaste plaats dik, soms rood en warm, en vaak heel pijnlijk. Vaak is de dikte aan de buitenkant goed te voelen. Ook kan de pees die nu te dik is geworden voor de peesschede waar hij doorheen loopt bij belasten gaan kraken. Het kan klinken als het geluid van voetstappen in de sneeuw.

Deze pagina is het vervolg op de tekst over het verschil tussen ontsteking en degeneratie van de achillespees.

Stadium van peesontstekingen

Peesproblemen kennen ruwweg 5 stadia. Het kan zijn dat niet alle stadia doorlopen worden. Dit soort problemen ontstaan meestal heel geleidelijk, u kan denken in het begin: het gaat wel weer als ik er geen aandacht aan besteed. Maar laat het niet verder komen!

  1. In het begin is er pijn, stijfheid en vermoeidheid na het sporten of het bewegen die een paar uur duurt. Later op de dag is de pijn weer weg.
  2. Als het iets erger wordt, dan is er bij het begin van het sporten even pijn, maar die verdwijnt weer als er even door wordt gesport. Even later komt de pijn weer terug. De napijn duurt nu langer, wel tot de andere dag maar verdwijnt ook dan.
  3. later is de pijn tijdens het sporten aanwezig en blijft dag en nacht. Alleen langdurige rust heeft invloed op deze pijn. In dit stadium is duidelijk dat er iets verkeerd gaat.
  4. Nog later is de pijn zo hevig dat het sporten er niet goed mogelijk door is.
  5. En tenslotte is er veel pijn, ook als er niet belast wordt. Zelfs een langdurige rust heeft geen invloed meer op de pijn.

Soms is er op een Röntgenfoto een kalkdepot te zien bij een langdurige probleem.

Een chronische achillespeestendinose kan de pees dusdanig verzwakken dat er een achillespeesruptuur kan ontstaan. Op deze pagina leest u meer over een achillespeesruptuur. Denk dus nooit: ik bijt me door de pijn heen. Het werkt niet en het is gevaarlijk.

Meestal ontstaan deze problemen bij sporters, maar soms ook bij niet-sporters.

Oorzaken van een tendinose van de achillespees

Helaas, er zijn er vele:

  • Foute stand van de voet. Platvoeten, doorgezakte voet, beenlengteverschil. De stand van de voet verandert waardoor de pees niet netjes recht meer kan lopen en gaat schuren in de peesschede.
  • Bewegingsbeperking van de enkel. Als de enkel niet soepel kan bewegen dan kan dat op den duur problemen geven.
  • Onvoldoende demping van zool en hak, in relatie tot de ondergrond. Als de grond hard is, dan is demping in de schoen, een verende zool, de schokdemper. We zijn niet als mens gemaakt om op asfalt te lopen, we zijn beter op onze plek op zand of aarde.
  • Doortrainen ondanks klachten in een beginstadium. Een instinkertje, het leek toch elke keer de volgende dag al een stuk beter? Het knapte toch vanzelf op?
  • Instabiliteit van de enkels waardoor de pees meer kracht moet zetten dan nodig.
  • Overbelasting door teveel sporten, te zware trainingsopbouw, onregelmatig sporten. 6 dagen zitten en een dag hardlopen…
  • Knellende schoen tegen de pees. Erg belangrijk: het schuren van de schoen tegen de pees geeft op den duur problemen. Goede schoenen zijn erg belangrijk.
  • Te hoog lichaamsgewicht waardoor er relatief te grote krachten worden gezet op de pees.
  • Te zwakke spieren. Trainen!!!
  • Te harde ondergrond. Dus weer onvoldoende demping. Pas de schoenen aan of pas de ondergrond aan.
  • Gebruik van Fluorchinolonen (bactericide breedspectrum-antibiotica) kan leiden tot peesontstekingen en zelfs peesrupturen. Bij gebruik van deze middelen is intensieve fysiotherapie gecontraïndiceerd.

Bedenk wel, dat 10 km hardlopen betekent dat je 10.000 keer afzet, met meer dan je lichaamsgewicht, tenminste als de paslengte een meter is. Slechte demping, overgewicht en zo gaan dan een heel grote rol spelen.

Goed, we weten nu wellicht wat er aan de hand is en hoe dat zo gekomen is. Maar wat gaan we er nu aan doen? Lees door op de volgende pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.