Achillespeesontsteking, wat doen we er aan?

Wat kunnen we doen aan een achillespeesontsteking? Hoe kunnen we ergere klachten van de tendinose voorkomen? Hier de mogelijkheden die u hebt, misschien samen met een fysiotherapeut, om de ontsteking te laten genezen.

Deze pagina is een vervolg op de pagina over de verschijnselen en het ontstaan van een achillespeesontsteking.

Therapie voor achillespeesontsteking

Uitgaande van een tendinose kunnen we de volgende dingen proberen, elk op zich of een combinatie van een aantal. Overleg eventueel met uw fysiotherapeut.

Als u oefent, dan mag er even napijn zijn, maar niet te lang. In dat geval moet de intensiteit omlaag en de oefening lichter.

  • Excentrische spierversterking. Dit is een aanspanning waarbij de spier zich verlengt. Waarschijnlijk worden hierdoor de cellen in de pees geprikkeld om nieuwe vezels aan te maken waardoor het herstel in gang wordt gezet. U gaat met de bal van de voet op een traptrede of op een stoeprand staan, de hielen steken dus er buiten, u trekt zich met leuning of lantaarnpaal omhoog tot u op de tenen staat, en vervolgens laat u zich rustig zakken tot de hielen onder het niveau van de trede zijn. Bijvoorbeeld 10 x.
  • Enkele weken relatieve rust is noodzakelijk (moeilijk voor een sporter…).  In die tijd kan de conditie op een andere manier op peil gehouden worden, bijvoorbeeld door te zwemmen of te fietsen, iets waarbij u de pijn niet voelt. Au is ho.
  • Uitleg. Als iemand weet wat er aan de hand is, dan kan hij er adequaat mee omgaan. Mede daarom deze webpagina.
  • Biomechanische correctie. Ofwel; we moeten proberen te achterhalen waar het probleem vandaan kwam. Was de training te zwaar, de spier te zwak? Hoe is de stand van de voet tijdens het sporten? Zijn de schoenen goed genoeg? Hoe is de ondergrond waarop u traint?
  • Had u net nieuwe schoenen? Gooi de oude nog niet weg, maar gebruik ze een tijdje om en om. Zo voorkomt u een abrupte standsverandering.
  • Een podotherapeut of een goede sportzaak kan u adviseren over merk en type schoenen en eventuele zooltjes. U kunt tijdelijk ter ontlasting een wat hogere hak dragen. Voor de dames is dat makkelijk; een pump. Voor heren: leg een kleine verhoging in de schoen. Voor een paar euro kan je bij veel schoenmakers of online goede hakinlegjes krijgen. Neem geen hele zool, dan verandert er niets aan de stand van de voet, puur een hakverhoging. Zie ook verder, dit is erg belangrijk!
  • Is de lengte van de spier wel adequaat voor de actie die eraan gevraagd wordt? De spier moet op de ideale lengte komen door op de juiste manier te rekken en te strekken. Een hele week op hoge hakken lopen en dan in het weekeinde hardlopen op platte schoenen? Recept voor problemen. Rekken!!!
  • IJs kan, anders dan andere ontstekingsremmende middelen, gunstig werken in de behandeling van een tendinose. Dus coldpacks of ijsblokjes meerdere malen per dag toepassen. Pas op voor bevriezen, leg er een doekje tussen.
  • Electrotherapie kan de vezelregeneratie bevorderen. Ik heb daar nooit veel mee gedaan, ik vind het te passief.
  • Braces of orthesen kunnen de belasting van de pees verlagen, evenals een hakverhoginkje. Goede schoenmakers hebben ook verschillende inleg-hieltjes waardoor er minder kracht komt te staan op de pees. Let op: als u langdurig inleghieltjes of hoge hakjes gebruikt, dan verkorten de pezen en ontstaan er dus nog eerder klachten op den duur. Van mij mogen inleghieltjes dan ook alleen gebruikt worden in combinatie met spierverlengende oefeningen! Goede oefening: op de onderste traptrede gaan staan met de bal van beide voeten, dan op de tenen gaan staan en vervolgens rekken door de hiel onder het niveau van de trede te brengen. Op en neer dus, een keer of 10 rustig achter elkaar en elke dag. En dan alleen als de pezen niet zo kwetsbaar zijn dat ze hierdoor juist kunnen afscheuren. Gebruik uw verstand hierbij, of maak een afspraak met een fysiotherapeut!
  • Fricties, die al van ouds werden gebruikt, hebben een bewezen positief effect op de proliferatie van de fibroblasten die nieuw collageen aanmaken. Dat versnelt herstel. Kan de fysiotherapeut doen, maar hij kan het u ook leren om het zelf te doen.
  • Chirurgie. Omdat er niet altijd het gewenste effect is van operaties en het herstel daarna nogal lang is, wordt chirurgie pas toegepast als een conservatieve behandeling niet helpt.

Bij het oefenen en het hervatten van de activiteiten is het niet verstandig te hard en te snel te gaan. Uw fysiotherapeut zal u adviseren.

De achillespeestendinose lijkt soms erg op een slijmbeursontsteking (bursitis).

Inleghieltjes afbouwen

Als u een tijdje inleghieltjes hebt gebruikt en goed hebt geoefend en de klachten zijn verdwenen, vergeet dan niet om die hieltjes weer af te bouwen. Tijdens het afbouwen rekt u goed op de onderste traptrede. Als u niet afbouwt en de hieltjes blijft gebruiken, dan worden de pezen permanent te kort en krijgt u vroeg of laat problemen.
Hoe bent u deze klachten te lijf gegaan? En wat hielp wel en niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.