Hernia (HNP)

Een hernia (of HNP) hoort niet tot de aspecifieke rugklachten maar tot de specifieke rugklachten. De Latijnse naam voor een hernia is Hernia Nuclei Pulposi, de afkorting daar van is HNP, zo wordt een rug-hernia ook wel genoemd.

Een hernia is letterlijk een breuk of scheur. In dit geval zit die scheur in een tussenwerverschijf (discus) waardoor de inhoud ervan naar achteren schuift. Daar drukt die massa op een zenuw waardoor er heftige pijn met uitstraling ontstaat. Tot overmaat van ramp gaat een klemzittende zenuw ook nog eens opzwellen, wat de zaak natuurlijk alleen maar erger maakt. In de loop van de tijd neemt die zwelling weer af, waardoor een deel van de klachten vermindert.

Hernia
Een echte hernia. Klachten: pijn in de rug, uitstraling tot in de voet, kon niet op de tenen van die voet staan. Genezen zonder operatie. Restverschijnselen: Kan niet onderuit hangen. Sport veel: fietsen, schaatsen, Pilates.

Even wat opmerkingen over een hernia

  • Een hernia betekende vroeger 6 weken plat op bed of beter nog op een harde plank. Fout. Nu weten we, dat beweging ervoor zorgt dat de discus langzaam weer zijn oorspronkelijke vorm en plaats kan proberen te zoeken en dat de uitgetreden massa weer terug kruipt in de discus, of opgenomen wordt door het lichaam.
  • De zenuw die klem zit gaat opzwellen. Dat zorgt juist voor extra pijn. Een injectie die de zwelling doet afnemen kan enorm helpen.
  • Een hernia werd vroeger veel vaker geopereerd dan nu. Als de pijn ondraaglijk blijft ondanks pijnmedicatie of als er spierzwakte is die erg hinderlijk is, dan moet er geopereerd worden. In veel andere gevallen weten we nu, dat afwachten vaak zinvoller is. Vaak worden met de tijd en de juiste oefeningen de klachten veel minder en kunnen helemaal te verdwijnen.
  • Een operatie kan fantastische resultaten hebben, maar niet altijd. Er kan littekenvorming optreden of een infectie ontstaan. Ook blijft er na een operatie een zwakke plek achter in de rug. Soms echter is er geen keuze en moet je snel weer aan het werk. Dan kan een operatie snel de problemen verminderen of oplossen.
  • Overleg altijd heel goed met huisarts en specialist voordat u eventueel laat opereren.
  • HerniapatiĆ«nten die geopereerd worden zijn er na een jaar niet beter of slechter aan toe dan herniapatiĆ«nten die wachten tot het vanzelf over gaat. Dit is uit uitgebreid onderzoek gebleken. Daarom is de richtlijn voor chirurgen veranderd: als de pijn met hulp van medicijnen draaglijk is, dan kan er het beste 16 weken gewacht worden met opereren.
  • Veel mensen denken dat je met een hernia uiteindelijk in een rolstoel belandt. Maar mensen met een hernia vinden zitten vaak juist heel pijnlijk; ze lopen en liggen liever. Ook zoeken zij, door ervaring wijs geworden, graag een hoge stoel en een kussentje voor in de rugholte. Een zacht bankstel is voor hun een straf.
  • Een ander misverstand is dat je met een hernia nooit meer de rug mag belasten. Een sterke, geoefende rug kan veel meer hebben dan een zwakke rug met spieren die niet meer in staat zijn de wervelkolom te beschermen. Hierbij kan een fysiotherapeut goede oefeningen en adviezen geven. Daarnaast kunnen we u leren om de rug op de juiste manier te gebruiken; bukken, tillen, zitten en een betere houding worden doorgenomen.

Naar de pagina over aspecifieke lage rugklachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.