Aspecifieke lage rugklachten, prognose en beloop

Gelukkig verdwijnen rugklachten meestal spontaan; Binnen 4 tot 6 weken is 80 tot 90 procent van de patiënten pijnvrij. De klachten hebben echter de neiging weer terug te komen. Wat kunt u verwachten, waar moet u rekening mee houden? Maar wat zeggen de statistieken over uw rug tenslotte?

Deze pagina is het vervolg op Onderzoek bij aspecifieke lage rugklachten.

10% van de werkenden moet tijdelijk het werk door de pijn neerleggen. Binnen 4 weken is driekwart van deze groep weer aan de slag.

Normaal beloop van aspecifieke lage rugpijn

Het normale beloop van de klachten is dat de functies geleidelijk weer herstellen en dat de meeste taken en activiteiten weer hervat worden. De pijn neemt daarbij geleidelijk af. Dat wil niet zeggen dat de pijn volledig is verdwenen, maar dat de nog aanwezige pijn de activiteiten en het werk niet meer belemmert.

Afwijkend beloop bij rugklachten

We spreken van een afwijkend beloop als binnen drie weken na aanvang van de klachten de pijn niet afneemt, de functies niet verbeteren en er nog steeds grote belemmeringen zijn bij het uitvoeren van activiteiten. Dit afwijkend beloop kan samenhangen met:

  • verminderde mobiliteit, onvoldoende spierkracht en stabiliteit en verminderde coördinatie. Hoe zwakker de rug, des te minder hij is opgewassen tegen de eisen van het dagelijks leven.
  • bewegingsangst of irreële gedachten over de lage-rugklachten. (O jee, dit is helemaal fout, nu kom ik in een rolstoel terecht, ik zal alvast maar zo min mogelijk bewegen).
  • problemen in de werksituatie of het ontbreken van steun of acceptatie van de omgeving. Stress ondermijnt de weerstand en dus de belastbaarheid van de hele persoon, dus ook van de rug.

Wie meer wil weten over statistieken over lage rugpijn leest dat hier.

Lees verder over belasting en belastbaarheid van de rug, en hoe het problemen kan geven als daar geen balans in is.

Of ga meteen verder naar: wat kunnen we doen bij rugklachten.

Tenslotte ook heel belangrijk: Wat is een goede houding, hoe moeten we bukken en tillen en waarom is dat belangrijk bij rugklachten.
Hoe is het verloop van uw rugklachten geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.